Potemník moučný chov

Potemník moučný

Potemník moučný (Tenebrio molitor) je druh potemníka z čeledi Tenebrionidae. V přírodě se vyskytuje v hojném počtu a preferuje k životu tmavší místa. Larválnímu stadiu tohoto brouka se říká moučný červ. Jako všechny druhy hmyzu s proměnou dokonalou, prodělává potemník moučný celkem čtyři vývojová stadia a to vajíčko, larva, kukla a dospělec. Larvy potemníka moučného mají kolem 2,5 cm, nebo i více, a v larválním stádiu žijí jeden rok. V dospělosti měří 14 – 17 mm a žije pouze asi tři měsíce.

Zdroj proteinů i pro člověka

Mouční červi jsou zdrojem potravy pro plazy, ptáky a hlodavce chované v zajetí. Vykupují je tedy zoologické zahrady a soukromé chovy zvířat. Také se využívají jako přídavek do krmiv v rybářství nebo rovnou jako návnada na ryby. Vzhledem k tomu, že mají vysoký obsah proteinů, objevují se červi potemníka moučného stále častěji i jako součást stravy pro lidi dokonce i u nás v Evropě. Pro ty odvážnější vcelku, pro ostatní ve formě nenápadné proteinové moučky, která lze přidat v podstatě do čehokoliv. 

Potemník moučný chov pro potravinářské účely

I když se na světě vyskytuje asi dva tisíce druhů jedlého hmyzu, pro lidskou spotřebu prozatím Evropská unie v roce 2018 schválila chov pouze několika. Podle Potravinářské komory České republiky jde o tyto druhy:

  • potemník moučný 
  • potemník stájový
  • potemník brazilský
  • cvrček domácí
  • saranče stěhovavá 
  • bourec morušový

Mouční červi chov na hmyzích farmách

Farmy, kde se larvy chovají, musí být certifikované a musí splňovat hygienické požadavky. Larvy se chovají v plastových přepravkách, ze kterých nemají možnost úniku a díky výkonné vzduchotechnice mají zajištěn nepřetržitý přístup čerstvého vzduchu. Vlhkost chovu nesvědčí, je třeba udržovat potemníky pěkně v čistotě a v suchu. Na stravu nejsou larvičky náročné. Postačí jim zelenina, ovoce, obilný šrot nebo i loupané brambory. Jen je třeba hlídat, aby zelenina nezačala plesnivět dříve, než se o ni larvy postarají. To je třeba ji hned vyměnit! Vodu získávají pouze z ovoce a zeleniny, nemusí se dodávat jinak. Hmyz se chová bez přídavku jakékoliv chemie.

Potemník moučný rozmnožování

K chovu je ideální běžná pokojová teplota okolo 20°C, vývojový cyklus pak trvá okolo půl roku. K urychlení je možné teplotu zvýšit na 25°C, ta je také ideální k rozmnožování. Pokud by byla teplota vyšší, larvy by uhynuly.

Potemník moučný zpracování

Před vlastním zpracováním, je larvám nasazena přísná dieta, aby se očistily. Trvá pár dní, než se jejich tělíčko dokonale očistí. Ručně se poté vytřídí nejkvalitnější kusy z chovu. Usmrcení a zároveň finální očištění se provádí v horké vodě. Larvy jsou poté vysušeny horkým vzduch, tím si zachovají všechny výživové hodnoty, chuťovou kvalitu i svůj vzhled. Takto upravení mouční červy jsou pak dodáváni k přímé konzumaci nebo dalšímu zpracování, třeba na oblíbené pochoutky jako je tyčinka z potemníka nebo proteinová čokoláda