6 Důvodů proč jíst jedlý hmyz

Jíst hmyz může některým lidem připadat jako zvláštní nápad. V mnoha částech světa je však hmyz důležitou součástí každodenní stravy. V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat šesti důvody, proč byste měli uvažovat o konzumaci jedlého hmyzu!

  1. Potraviny z jedlého hmyzu poskytují potřebné nutriční hodnoty. Konzumace hmyzu je skvělým zdrojem bílkovin, které jsou důležitou živinou. Nutričně je konzumace hmyzu velmi přínosná, právě proto je někdy považovaný jedlý hmyz za superpotravinu budoucnosti.
  2. Jedlý hmyz se snadno připravuje a vaří. Může být jako hlavní chod, nebo jen dochutit váš pokrm. Se správným ochucením je možné jej zařadit téměř do jakéhokoli druhu připravovaného jídla. Někteří lidé říkají, že jedlý hmyz chutná jako slanina, nebo ho připodobňují k jiným známým chutím jako jsou například oříšky!
  3. Jedlé výrobky z hmyzu si může doma uvařit každý. K vaření potřebujete čerstvé a živé zástupce z říše jedlého hmyzu, jako jsou třeba cvrčci nebo červíci potemníka moučného. Pokud si hned ze začátku netroufnete na vlastní přípravu a zpracování, tak můžete vyzkoušet naše připravené zabalené produkty z jedlého hmyzu.
  4. Bylo prokázáno, že konzumace hmyzu snižuje hlad na delší dobu než jiné druhy potravin. Díky konzumaci hmyzí pochoutky budete mít déletrvající pocit zasycení.
  5. Jedlý hmyz je více ekologický na zpracování než jiné živočišné produkty. To znamená, že jedlý hmyz spotřebuje méně půdy, vody a krmiva než jiné živočišné produkty.
  6. Konzumace hmyzu je obecně udržitelnou potravinou, protože nemá stejný dopad na životní prostředí jako produkce masa nebo mléka.

Konzumace jedlého hmyzu je bezpečná. V České republice na chov a zpracování potravin dohlíží Krajská veterinární správa. Ve světě existuje mnoho druhů jedlého hmyzu - OSN dokonce uznává 1 900 druhů jedlého hmyzu, které konzumují lidé po celém světě!