Recepty z hmyzu

Na této stránce najdete recepty z jedlého hmyzu, které jsou velmi výživné. V České republice se při vaření s hmyzem nejvíce využívají larvy potemníka moučného a také živí cvrčci.

 

Potemník moučný recepty

Pro začínající hmyzí strávníky je vaření s přísadou potemníka moučného ideální volbou. Potemník moučný má příjemnou chuť, neutrální vzhled a není problém ho sehnat. Při přípravě nehrozí, že vám vyskočí uteče. Prostě je nasypete na rozpálenou pánvičku. 

Potemník moučný recept - nejjednodušší postup:

Hrstku larev potemníka moučného (asi 1 dcl) vhodíme na pár vteřin do  horké vody a necháme pořádně okapat. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, vsypeme larvičky a smažíme. Dále ochutíme kořením dle libost - sůl, chilli, česnek, skořice….

Živí cvrčci recept 

S cvrčky je trochu problém. Není úplně jednoduché nahnat je na pánvičku :-) Pokud je nechcete honit po celé kuchyni, doporučujeme následující postup. Když cvrčky přinesete od chovatele nebo ze zverimexu domů, nechte je nejprve tak tři dny vyhladovět, to aby se jim vyčistilo trávicí ústrojí. Před samotnou úpravou zkontrolujte, zda jsou všichni cvrčci ještě živí a případné mrtvé kusy nechejte bokem. Než je šoupnete na pánvičku, raději je dejte na pár minut do mrazáku, to je uspí a bude po problému. Můžete je také na pár vteřin vhodit do vroucí vody, nechat okapat a dále už připravovat dle receptu.

Živí cvrčci - nejjednodušší postup:

Dvě hrsti cvrčků (asi 2 dcl) vhodíme na pár vteřin do horké vody a necháme pořádně okapat. Troubu předehřejeme na 110°C, cvrčky rozložíme na pečící papír a sušíme asi půl hodiny. Po vytažení z trouby obalíme cvrčky v oblíbené směsi koření nebo jen osolíme a ihned podáváme. 

Na co nezapomenout před vařením a konzumací hmyzu:

  • Potemníky i cvrčky je třeba vždycky řádně propéct, neměli bychom je jíst syrové kvůli možnému výskytu bakterií nebo plísní  na povrchu i uvnitř hmyzu. 
  • Tepelně upravený hmyz zkonzumujte ihned po přípravě, není dobré ho uchovávat delší dobu než dvě hodiny.
  • Pozor na alergie! Hmyz není vhodný pro osoby, které jsou alergické na mořské plody.

Chcete si vyzkoušet vaření s hmyzí přísadou? ????

Pokud vás tato možnost láká, máte několik možností, jak si hmyz do jídla obstarat. Jako nejjednodušší se jeví nalovit si hmyz někde na louce. To ale rozhodně nedoporučujeme. Spousta druhů se k jídlu nehodí, některé druhy jsou dokonce jedové, jiné zase chráněné. Další možností je zajít do zverimexu a pořídit si pár kousků na zkoušku, to už určitě za zkoušku stojí. Dále můžete hmyzáčky objednat přes internet v různých specializovaných eshopech, zde je určitě výběr větší. Můžete také vyzkoušet vlastní chov, to už ale vyžaduje určité znalosti a zkušenosti. Poslední možnost, ideální pro začátečníky, je objednat si červíky již upravené a vyšperkovat s nimi svůj oblíbený recept.

Jablečný koláč se skořicovými červíky

Zkuste si upéct klasický jablečný koláč, netradičně ozdobený skořicovými červíky. To bude tchýně kou...

Bún bò Nam Bô zdobené chilli červíky

Překvapte návštěvu klasikou z vietnamské kuchyně zdobenou chilli červíky. Bún bò Nam Bộ jsou nudle s...