Bún bò Nam Bô zdobené chilli červíky

Překvapte návštěvu klasikou z vietnamské kuchyně zdobenou chilli červíky. Bún bò Nam Bộ jsou nudle s hovězím masem, hromada čerstvé zeleniny a bylinek, vše zalité pikantní zálivkou. Jako třešničku na dortu dozdobte každou porci hrstkou chilli červíků.

Suroviny na 4 porce:

1 balení kulatých rýžových nudlí (300 g)

1 středně velká mrkev

1/4 ledového salátu nebo čínského zelí

Baby mungo klíčky (100 g)

Malý balíček nepražených a neloupaných arašídů

Jarní cibulka, koriandr na ozdobu 

Křupaví červíci s chilli – 1 balíček

400 g hovězí kýty

2 stonky citronové trávy

2 střední stroužky česneku

1 lžíce slunečnicového oleje

2 lžíce rybí omáčky

mletý pepř

 

Zálivka:

300 ml vroucí vody

2 lžíce třtinového cukru

2 lžíce rybí omáčky

1 lžíce rýžového octa

2 lžíce octa

1-2 stroužky česneku

chilli paprička (velikost a druh podle chuti a odvahy ????)

S přípravou začněte ideálně den předem. Maso dejte na hodinku zamrazit, aby se s ním lépe pracovalo. Poté ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky a smíchejte je v míse s česnekem a citronovou trávou nakrájenými najemno. Z citronové trávy sloupněte pár vrchních vrstev a použijte jen měkký bílý střed. Přidejte olej, rybí ocet a popepřete. Přikryjte potravinovou fólií a nechte marinovat do druhého dne v lednici. 

Na suché pánvi opražte dozlatova arašídy a poté je paličkou na maso rozdrťte najemno. Odložte stranou. Na troše oleje asi 5 minut restujte mungo klíčky, osolte a opepřete. Ledový salát a mrkev nakrájejte na jemné proužky. Nudle uvařte podle návodu na obalu – většinou stačí 5-7 minut. Nezapomeňte je propláchnout studenou vodou.

Zálivku připravíte tak, že do misky dáte najemno nakrájený česnek, chilli papričky, třtinový cukr, rybí omáčku, ocet a vše zalijete vroucí vodou. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak ještě dochuťte podle sebe, aby výsledná zálivka byla přiměřeně pikantní.

Maso se připravuje na suché pánvi. Rozpalte ji na vysokou teplotu a rovnoměrně rozložte plátky masa. Zprudka opečte po obou stranách, stačí opravdu pár minut. Pokud maso necháte na pánvičce déle, začne se dusit a bude gumové. 

Poslední krokem je servírování. Do vyšších mističek dejte hromádku salátu, mrkve, nudlí a masa. Posypejte mungo klíčky, oříšky, nasekaným koriandrem a chilli červíky. Na závěr zalijte každou porci ještě teplou zálivkou.