Bún bò Nam Bô zdobené chilli červíky
Překvapte návštěvu klasikou z vietnamské kuchyně zdobenou chilli červíky. Bún bò Nam Bộ jsou nudle s hovězím masem, hromada čerstvé zeleniny a bylinek, vše zalité pikantní zálivkou. Jako třešničku na dortu dozdobte každou porci hrstkou chilli červíků.
Suroviny na 4 porce:
1 balení kulatých rýžových nudlí (300 g)
1 středně velká mrkev
1/4 ledového salátu nebo čínského zelí
Baby mungo klíčky (100 g)
Malý balíček nepražených a neloupaných arašídů
Jarní cibulka, koriandr na ozdobu
Křupaví červíci s chilli – 1 balíček
400 g hovězí kýty
2 stonky citronové trávy
2 střední stroužky česneku
1 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce rybí omáčky
mletý pepř
Zálivka:
300 ml vroucí vody
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce rýžového octa
2 lžíce octa
1-2 stroužky česneku
chilli paprička (velikost a druh podle chuti a odvahy ????)
S přípravou začněte ideálně den předem. Maso dejte na hodinku zamrazit, aby se s ním lépe pracovalo. Poté ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky a smíchejte je v míse s česnekem a citronovou trávou nakrájenými najemno. Z citronové trávy sloupněte pár vrchních vrstev a použijte jen měkký bílý střed. Přidejte olej, rybí ocet a popepřete. Přikryjte potravinovou fólií a nechte marinovat do druhého dne v lednici.
Na suché pánvi opražte dozlatova arašídy a poté je paličkou na maso rozdrťte najemno. Odložte stranou. Na troše oleje asi 5 minut restujte mungo klíčky, osolte a opepřete. Ledový salát a mrkev nakrájejte na jemné proužky. Nudle uvařte podle návodu na obalu – většinou stačí 5-7 minut. Nezapomeňte je propláchnout studenou vodou.
Zálivku připravíte tak, že do misky dáte najemno nakrájený česnek, chilli papričky, třtinový cukr, rybí omáčku, ocet a vše zalijete vroucí vodou. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak ještě dochuťte podle sebe, aby výsledná zálivka byla přiměřeně pikantní.
Maso se připravuje na suché pánvi. Rozpalte ji na vysokou teplotu a rovnoměrně rozložte plátky masa. Zprudka opečte po obou stranách, stačí opravdu pár minut. Pokud maso necháte na pánvičce déle, začne se dusit a bude gumové.
Poslední krokem je servírování. Do vyšších mističek dejte hromádku salátu, mrkve, nudlí a masa. Posypejte mungo klíčky, oříšky, nasekaným koriandrem a chilli červíky. Na závěr zalijte každou porci ještě teplou zálivkou.